5/4 2022 Kaffe med respekt for mennesker og miljø

Just Coffee er et mikroristeri på Sjælland, der er engageret i en bæredygtig måde at importere og handle kaffe på. Vi specialiserer i økologisk kaffe af høj kvalitet. Vores samarbejdspartnere er både privatkunder, butikker og cafeer. Vi er et lille team af dedikerede kaffeelskere, der overvejer bæredygtighed i alle aspekter af det vi laver. Vi pakker vores kaffe i særlig poser som både beskytter kaffe men er også miljøvenligt. Vores ”to-go” kopper er bionedbrydelige, og vores etiketter er lavet af genbrugt papir.

Da vi startede vores kaffeeventyr tilbage i 2006, var vi motiverede til at skabe en forretning, der var baseret 100 % på vores idealer – økologi, bæredygtig handel og specialkaffe. På det tidspunkt var dette ret unikt i den danske kaffesektor, og vi skulle løse en masse udfordringer for at nå vores mål. Fra de første dage vi ristede kaffe og frem til i dag har vi fulgt disse vejledende principper uden undtagelse.

Hos Just Coffee synes vi, det er vigtigt at handle med økologisk kaffe af høj kvalitet på en måde, der respekterer både miljøet og kaffebønderne. Vi indså, at vi kan gøre kaffeimporten mere effektiv og gavnlig for landmændene, hvis vi står sammen med andre kafferistere og importerer kaffe sammen i større mængder. Således blev Just Coffee i 2012 et stiftende medlem af Roasters United, en gruppe af kafferisterier med base i Europa. Alle medlemmer er enige med de principper Roasters United stå for. Disse principper er:

  • Direkte import med kaffekooperativer
  • Køb kaffen til en høj minimumspris - som er langt over fair-trade pris
  • Forfinansiering af kaffen efter anmodning fra kooperativerne
  • Forpligtelse til en vis mængde kaffe tidligt i høstsæsonen
  • Langvarigt forhold til kooperativerne
  • Kopkvalitet - streng kvalitetsstyring på europæisk side

Vi tror på en handelsmodel, der betragter menneskelig velfærd foran virksomhedernes overskud. Levestandarden i de områder hvor der dyrkes kaffe er ikke engang tæt på den vestlige livskvalitet- ikke kun ud fra et økonomisk perspektiv, men også den måde, folk behandles på. Det er derfor vi synes det er vigtigt at støtte lokale grupper af kaffebønder gennem Roasters United. Kooperativer giver uddannelse til sine landmænd/kvinder inden for mange forskellige områder såsom landbrug, markedsføring, eksport, finans, menneskerettigheder og sundhedsforvaltning. To af de kooperativer, vi arbejder med er udelukkende styret af kvinder. Disse kvindekooperativer yder mange former for støtte til deres medlemmer og bidrager til økonomisk stabilitet i familien.

Udover at købe kaffe donerer Roasters United også midler til specifikke agronomiske og/eller sociale projekter. Bare for at nævne nogle af projekterne:

  • Peru, 2021: Projektet handlede om teknisk kapacitetsudvikling i special kaffeproduktion. Bedre produktionsstyring og kvalitetskontrol er med til at øge landmændenes indkomst.
  • Sumatra, Indonesien 2019: Hjælp med at finansiere 30.000 nye frøplanter til det kooperative Gayo på grund af klimaproblemer og jordbundsfrugtbarhedsproblemer
  • Honduras 2018: Roasters United finansierede opførelsen af ​​tørrefaciliteter til kvindekooperativet APROLMA. De byggede et tørretelt med plads til at tørre kaffe selv hvis vejr er vådt.
  • Colombia 2017: Roasters United støttede økonomisk 4 unge til det ekstra arbejde, de yder til kooperativet Fondo Paez. Målet var at øge kvaliteten af ​​kaffen og at fremme andelsforeningen.

Find mere information her: Projekter på jorden - Roasters United

Medlemmerne af Roasters United holder hvert halve år møder på et af medlemsfaciliteterne for at udveksle viden, lære mere om hinandens virksomheder og følge op på projekter. På baggrund af aftalen med medlemmerne besøger vi løbende vores kaffekooperativer, for at se på lokale problemstillinger og hjælpe dem med at klare udfordringer i kaffeproduktionen. 

Hos Just Coffee har vi omkring 16 forskellige kaffer fra 11 kooperativer i mange forskellige områder af verden fra Asia og Afrika til Central- og Sydamerika.

Vores kaffe er altid nyristet lige inden vi pakker den. Vi laver blandinger for enhver smag, fra lysristet til mørkristet kaffe. I 2021 startede vi vores sæsonbestemte kaffeudvalg. Hver sæson har sin egen unikke kaffe.

- Szilvia, Just Coffee