27/1 2022 En introduktion til etiopisk kaffe

Vi ved, at vores lidenskab for etiopisk kaffe er meget specifik, og du tænker måske: Hvorfor kun etiopisk kaffe? Hvorfor ikke kaffe fra andre dele af verden? Vi værdsætter selvfølgelig også kaffe fra f.eks. Colombia og Indonesien. Men jo dybere vi er dykket ned i den etiopiske kaffe og jo bedre vi har lært den at kende, jo større er vores kærlighed til den blevet. Og fordi vi synes, at etiopisk kaffe er den bedste i verden, har vi gjort det til vores mission at dele vores lidenskab og viden med resten af verden.

Mangfoldigheden i sorterne af etiopisk kaffe

Etiopien er fødestedet for Arabica kaffe og tilbyder de fleste sorter af vilde Arabica varianter. Kaffeplanten har groet i Etiopien i hundredvis af år og blevet brugt af lokalbefolkningen i næsten lige så mange år. 

Dette betyder, at der er en bred vifte af smagsprofiler blandt etiopisk kaffe. Landet har syv primære kaffeproducerende regioner, hvorefter kaffen er navngivet: Harrar, Sidamo, Yirgacheffe, Limu, Lekempt, Jimma og Guji. Hver enkel kaffevariant har en bestemt kopprofil takket være det forskellige landskab og miljø, der påvirker kaffen, når den gror.

Selv inden for én region er al den producerede kaffe ikke ens og adskiller sig fra et mikroområde til et andet. Således har hver kaffe sin egne unikke særegenhed, sin egen lille magi, som vi kun kan smage i det specifikke parti. Hver kop kaffe er en potentiel overraskelse, en eksplosion af smag, som vores smagsløg aldrig fuldt ud kan forudse.

Enkelt sagt har Etiopien så mange forskellige kaffevarianter af høj kvalitet med smagsnuancer, der ikke findes andre steder. Og det er dét, der efter vores mening gør den til noget af den bedste kaffe i verden.

Et tættere forhold til landmændene takket være Etiopiens unikke produktionssystem

Etiopisk kaffe adskiller sig fra andre kaffeoprindelser på den måde, den produceres på. Det er også derfor, vi elsker at arbejde med den: Vi kan opbygge en særlig forbindelse til landmændene.

Det meste af kaffen produceres af små landmænd, som dybest set dyrker kaffe i deres haver eller plukker kirsebærrene fra vilde Arabica-træer, før de viderebehandles. Det betyder, at hver parti kaffe har en unik smag, og vi elsker at lege med disse forskellige typer. Men det betyder også, at det er sværere for småbønderne at producere og sælge nok kaffe til at tjene til dagligdagen.

Derfor besluttede vores grundlægger, Daniel Halalla, der voksede op i Etiopien med at riste kaffe sammen med sin mor, at stifte Impact Roasters og give tilbage til det samfund, han selv voksede op i. Han har skabt en forretningsmodel, der vil have størst mulig indvirkning på kaffeproducenterne ved at købe deres kaffe til en højere pris og investere en del af Impact Roasters overskud i udviklingsprojekter.

At arbejde med etiopisk kaffe er Daniels måde at forbinde begge hans hjem på: han kan dele den forskellige kaffe af høj kvalitet med danskere og hjælpe etiopiske landmænd og deres samfund med at forbedre deres levevilkår.

Mere end kaffe: en kultur og historie at dele med verden

At have dette direkte forhold til landmændene er en gave, fordi vi kan engagere os i diskussioner om kaffebønnerne, deres kvalitet, deres kopprofil: alle mulige tekniske ting, der får kaffen til at smage bedre.

Men vi lærer også om den rige historie og kultur i Etiopien. Dette er noget vi stræber efter at dele med vores kunder gennem vores kaffe, især da denne drik har en stor plads i etiopiernes daglige liv.

Faktisk er kaffe ikke bare en drik for dem, den er en del af deres kultur: ligesom vin er en del af den franske kultur, har kaffe en enorm betydning for etiopiere. De laver en særlig kaffeceremoni, som finder sted i hverdagen, såvel som til fester som bryllupper eller religiøse fejringer. Vigtigst af alt er det et rum for social forbindelse inden for deres lokale samfund.

Impact Roasters blev ikke kun født af vores kærlighed til etiopisk kaffe, men egentlig Etiopien i det hele taget. Mere end en lidenskab eller et kald er det en naturlig del af Daniel: noget, han har gjort hele sit liv (han begyndte at riste kaffe da han var fem år) – sin kultur og arv, som han ønsker at dele med resten af ​​verden. Og hvilken bedre måde at gøre det på end gennem kaffe?

Så her har du det: hvorfor vi elsker og kun arbejder med etiopisk kaffe og hvorfor vi mener etiopisk kaffe er den bedste af dem alle. Vores arbejde udspringer af vores lidenskab for kaffen, men også vores ønske om at dele en unik kultur, og for at give tilbage til små landmænd, uden hvem der slet ikke ville være noget kaffe. Vores mål er at bygge en bro mellem de to hjem i Daniels hjerte og dele alt dette med dig. Og vi håber, at en enkel slurk vil være nok til at overbevise dig om, hvorfor det giver mening at bære en stor lidenskab for etiopisk kaffe.

- Lina Sazanauskaite, IMPACT ROASTERS